Awokado – niezwykły owoc i dodatek do dań

pobrane

Awokado z „natury” jest owocem, jednak swoimi właściwościami daleko od nich odbiega, gdyż jest to owoc niezwykły.

W zasadzie ciężko tak zachwalać awokado, żeby było to zrozumiałe i spójne (z powodu ogromnej ilości zalet) dlatego przedstawię to w punktach:

  1. bogactwo dobroczynnych kwasów tłuszczowych – jednonienasyconych  i NNKT (gł. omega-3) – chroni układ krwionośny, wspomaga jego pracę, obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, a co za tym idzie przeciwdziała miażdżycy, nadciśnieniu, zawałom, a także kontroluje poziom cukru we krwi, co chroni przed cukrzycą typu II. Dla kobiet argumentem powinien być również fakt, że poprawia stan włosów i cery
  2. minimalna ilość cukrów prostych – dodatkowa ochrona przed cukrzycą
  3. zawartość błonnika – hmm… czy muszę pisać po raz setny jego właściwości? chyba każdy wie, że błonnik jest niezbędny ;)
  4. ogromna dawka potasu – prawie o połowę więcej niż banany, które już i tak są dobrym jego źródłem. Potas reguluje ciśnienie krwi, co chroni serce i cały układ krwionośny (patrz punkt 1)
  5. źródło kwasu foliowego, który nie tylko wspomaga pracę serca, ale także cały układ nerwowy – poprawia koncentrację, zapobiega napadom złości, gniewu, depresji. Ponadto niezbędny jest dla kobiet w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu
  6. moc antyoksydantów – witamina E, glutation, luteina – antyoksydanty również powinny być Wam dobrze znane ;) jak nazwa mówi (anty-przeciw, oksy-utlenianie) przeciwdziałają utlenianiu komórek, czyli opóźniają procesy starzenia, zapobiegają nowotworom, chronią oczy przed szkodliwymi czynniki zewnętrznymi
  7. zwiększa wchłanianie składników odżywczych z innych warzyw, dlatego warto dodawać je do sałatek
  8. należy do produktów, w których nie ma pestycydów (rakotwórczych i mutagennych związków organicznych).

Podsumowując: awokado chroni cały układ krwionośny, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci, wspomaga trawienie, zaspokaja apetyt, wspomaga odchudzanie (mimo dużej zawartości tłuszczu) oraz … nadaje wyjątkowy smak potrawom :)

Patrząc na ten tropikalny owoc nie każdy wie do czego do użyć – samo smakuje niezbyt wyraźnie, jest mdłe i delikatnie goryczkowate, ale jako dodatek do potraw nadaje się idealnie – wydobywa smak z innych produktów, oraz dobrze przyprawione może podbić serca nawet tych najwybredniejszych.

Dla ułatwienia podaję kilka przepisów z awokado w roli głównej:

1) Guacamole zamiast masła:

• 2 dojrzałe awokado, obrane
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
• 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
• 1 – 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco – ewentualnie pominąć

2) Kanapki z awokado:

• 2 kromki razowego chleba
• garść rukoli
• 2 – 3 plasterki mozzarelli w kulce
• 1/2 dojrzałego awokado
• 1 łyżka oliwy z oliwek (lub więcej)

3) Jajka faszerowane awokado:

• 4 jajka na twardo
• 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
• 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
• 1 dojrzałe awokado
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól, pieprz

4) Chłodnik z awokado:

• 2 dojrzałe awokado
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 młode szczypiorki wraz z cebulką pokrojone w plasterki
• 1/2 litra bulionu warzywnego
• sok z 1 limonki
• 70 ml płynnej śmietanki 12%

Rozgrzać oliwę w rondelku i poddusić szczypiorek wraz z cebulką przez 5 minut, aż się zeszkli, ale nie zarumieni. Dodać bulion, zagotować i doprawić ewentualnie delikatnie solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić. Do blendera włożyć obrane awokado pokrojone w kawałki, sok z limonki i ostudzony bulion. Zmiksować na jednolitą masę, pod koniec dodać śmietankę. Schładzać w lodówce pod przykryciem, minimum przez 1 godzinę.

5) Faszerowane awokado:

Tu już całkowita dowolność – mogą to być różne zestawienia warzyw, z jajkami, fetą, ziołami itd.

Mam nadzieję, że przekonałam chociaż garstkę osób, że nie należy bać się awokado, ani ze względu na obecność tłuszczu, ani ze względu na smak.

Smacznego ! ;)

56 przemyśleń na temat “Awokado – niezwykły owoc i dodatek do dań”

  1. ~kowalska pisze:

    popdam super przepis na piekną cere i zdrowe odchudzanie.Pijcie na czczo swiezo wycisniety sok z pol awokado,jedej laski selera naciowego i jablka.Gorąco polecam

    1. kath pisze:

      O świetny! Dziękuję :) Seler to cudowne warzywo! Jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych, zwanymi składnikami młodości ;)

      1. ~mkr pisze:

        ja też przepis zapisuję , a z selerem robię taki koktajl odchudzający :
        http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/10/koktajl-z-selera-naciowego-i-kiwi.html

  2. ~Gabi pisze:

    POLECAM >> koktajl z avocado mleka i miodu do smaku >> sycąca, pyszna sprawa :)mnóstwo osób sprawdziło na sobie i przyznają, że pyszny! :):)promuję avocado!

    1. ~mama pisze:

      uwielbiam awokado:) zobacz moje sałatki i pasty z awokado.. pysznie i zdrowo :)
      http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=awokado&x=0&y=0

    2. ~stopka pisze:

      ja robię kanapki z żółtym serem i pyszne avocado ze serkiem białym własnej roboty w ten sposób http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/ Według tych porad każdy może sam zrobić w domu pyszny ser: i biały i żółty

  3. ~kasia pisze:

    Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie.Mało owoców,warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

    1. ~gość pisze:

      I ci jeszcze baranie???

  4. ~monika pisze:

    jak długo można przechowywać takie masełko z avocado?

    1. kath pisze:

      Awokado ma kwasy tłuszczowe omega-3, które niestety szybko się utleniają, więc im szybciej zostanie zjedzone, tym lepiej (dla przedłużenia trwałości można trzymać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce). Co do trwałości samego masła – nie umiem powiedzieć dokładnie ile, gdyż u mnie nigdy nie leżało dłużej niż 4 dni, bo po prostu było zjadane :)

  5. Nigdy nie umiałam przygotować awokado, zawsze wychodziło mi „nijakie” i chyba nadal boję się eksperymentować z tym zielonym cudem natury ;D

  6. ~aga pisze:

    Awokado jest przeeeeepyszne. Polecam! Najbardziej je lubię w sałatce z krewetkami i papryką:
    http://tiny.pl/q4wjr

  7. ~kinga pisze:

    Ja awokado wcinam lyzkami z krewetkami z zalewy skrapiam sokiem z cytryny i wtedy smak nie wydaje się taki mdly chociaż mi osobiście i tak on nie przeszkadza,albo robie glakamole z awokado robie papke dodaje trochę jogurtu naturalnego,czosnek,pomidorka drobno pokrojonego,sok z cytryny,ewentualnie salatka,awokado jak najbardziej polecam :)

  8. ~koktajl pisze:

    super artykuł :)
    zobacz też mój wiosenny koktajl ze szpinakiem
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/koktajl-ze-szpinakiem.html

    pozdrawiam!

  9. ~stan pisze:

    ja po prostu kroje na pol skrapiam cytryną i odobiną magi ,jem łyżeczką

  10. kath pisze:

    Dziękuję za tyle przepisów! Aż nie wiem od którego zacząć ;) Ale proszę o więcej! :)

  11. ~frycek pisze:

    Dzien bez reklamy avocado dniem straconym

    1. kath pisze:

      Jest to taki owoc, który zasługuje na codzienną reklamę. Dużo osób uważa awokado za nieznane i przez to nie wie czym się charakteryzuje i jak go używać, dlatego nie ma nic złego w promowaniu go. Lepsza reklama awokado niż kolejnej gwiazdy hollywoodzkiej, która znowu pokazała majtki.

  12. ~sarenka pisze:

    Jem bardzo dużo avocado ale niestety nie widzę u siebie pięknych włosów i innych cudownych zmian

    1. kath pisze:

      Może inne elementy diety są nieprawidłowe. Nie wystarczy jeść awokado, by być zdrowym i pięknym :)

  13. ~frycek pisze:

    Avocado jest od dawna na rynku.Pisza o nim codziennie na kazdym portalu,troche zaduzo.Ludzie podrozuja,interesuja sie kuchnia,wiedza co i jak jesc,wiec ta reklama jest zbyteczna.

    1. kath pisze:

      jest jeszcze masa osób, która nie wie co to za zielony owoc leży na półkach w supermarketach, czy warzywniakach. Nie każdy podróżuje po świecie :)

  14. ~ela pisze:

    uwielbiam sałatki z dodatkiem awokado :) pyszne są :)
    Można sobie wyhodować swoje własne awokado
    http://www.alestrona.net/804/jak_wyhodowac_wlasne_awokado.html
    tylko trochę szczęścia potrzeba i można się cieszyć własnymi owocami :)

  15. ~Anna pisze:

    Ja polecam przepisy na przepyszne koktajle oczyszczające też z avokado, którymi dzieli się dietetyczki Gillian McKeith

  16. ~Ala pisze:

    Śledzie z avocado: 1 avocado najlepsze będzie twarde, 4-5 filetów śledziowych, słoik suszonych pomidorów w oleju, cytryna, czarny pieprz świeżo mielony, trochę świeżego tymianku – wszystkie składniki pokroić wymieszać. Nie solić bo śledzie są słone. Gotowe. Uwaga: żeby avocado nie ciemniało i zachowało wszystkie wartości zaraz po wyjęciu ze skórki trzeba zalać sokiem z cytryny.

  17. ~Dorota pisze:

    Przepis na prawdziwe najsmaczniejsze guacamole:
    -2-3 avocado dojrzale
    -1 cebula
    -1pomidor
    -Garstka pokrojonej cilantro ( jest to chyba kolendra – tak znalazlam w slowniku , wyglada jak natka pietruszki tylko inny zapach i smak)
    -Sol i pieprz do smaku
    Wszystko wymieszac i podawac z tortilla chips–wysmienite:
    Nie dodawajcie soku z cytryny czy limonki bo zmienia bardzo smak na kwasny. Dodaja to czesto po to by guacamole nie zmienial koloru z zielonego na brazowy, ja podajac w miseczce wkladam tam jedna lub dwie pestki z avocado i to powoduje ze kolor duzej utrzymuje sie zielony- ale przewaznie nie potrzeba bo jest tak pyszne ze zanim zmieni kolor to juz go nie ma. Smacznego:)

  18. ~Klaudia pisze:

    Kocham awokado pod kazda postacia <3
    U mnie na blogu jest kilka przepisow z jego wykorzystaniem- od fit salatki z tofu po serniczek i to cudowne smarowidelko :
    http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/03/12/jak-zrobic-sobie-dobrze-i-nie-miec-wyrzutow-sumienia♥/

  19. ~Hrabik pisze:

    A może ktoś napisze, jak wybierać awokado, jak poznać czy jest dojrzałe?

    1. kath pisze:

      Dojrzałe awokado jest miękkie, po przyciśnięciu zostaje delikatne wgłębienie. Jeśli awokado jest twarde i jasne – jest niedojrzałe. Jeśli twarde, ciemne i mocno pomarszczone – jest stare.

  20. ~Irena pisze:

    uwielbiam avokado i jem go bezposrednio ze lyzeczka
    :)
    tak mi wlasnie smakuje najbardziej
    pozdrawiam!

  21. ~Damiano pisze:

    Awokado się NIE OBIERA!!! Wystarczy naciąć owoc wokół pestki, przekręcić i mamy dwie połówki, z których miąższ wybiera się łyżeczką…

  22. ~kowalski pisze:

    należy przede wszystkim zapomnieć o śmieciowym jedzeniu i zacząć się zdrowo odżywiać pamiętając o bilansie kalorycznym ( klubdiety.pl/skuteczna-dieta ) redukcja wagi to wspaniały czas, bez głodu i z mnóstwem energii

  23. ~Agata pisze:

    Ja kroje avocado w kostke dodaje gruszke rowniez pokrojona I posypuje nasionami (slonecznik, pestki dyni )

  24. ~Mela pisze:

    Uwielbiam awokado:) Gdy się je kupi, jest twarde, więc nie przyrządzam go od razu, ale odkładam na kilka dni. Kiedy jest już miękkie, przekrajam na pół, wyjmuję pestkę, obieram ze skórki (czasem odchodzi sama), rozdziabuję widelcem w miseczce, dodaję sok z cytryny, wciskam ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła do smaku i do wszystkiego dodaję serek naturalny (ten biały bez żadnych dodatków) w ilości zawsze innej ;)
    Jest to pyszna pasta na kanapki, czasem znika zanim zdążę spróbować.
    Nie wiem, czy dobrze robię czekając aż awokado zmięknie, może z czasem zmniejsza się ilość dobroczynnych składników? Jak to jest?

    1. kath pisze:

      Awokado powinno być miękkie, całkowicie dojrzałe.
      Muszę spróbować z tym serkiem :)

  25. ~wiemcojem pisze:

    To może dietetycznie i na słodko. Ciasto fasolowe! Rewelacja smakuje jak czekoladowe.
    http://www.jemy-naturalnie.pl/pl/n/5

    1. kath pisze:

      Też mam przepis na ciasto fasolowa na blogu :) Ale dziękuję za kolejny, chociaż z awokado ma mało wspólnego ;)

  26. ~ggh pisze:

    generalnie art ciekawy. brakuje mi zawsze w takich syt konkretnej informacji… ile tego trzeba jesc zeby mialo to sens? jedno dziennie? skrzynkę?

    1. kath pisze:

      Wystarczy codzienną dawkę masła zastąpić pastą z awokado i efekty murowane :)

  27. ~Mi;ro pisze:

    Chyba awakoado to na wszystkich nie dziala jednakowo,,,Zjadlem 3 z keczupem bo za bardzo mulace,,,i kurcze sraczki dostalem,,,

    1. kath pisze:

      Bo 3 to zdecydowanie za dużo! Awokado ma bardzo dużo tłuszczu, a posiłek składający się z samego tłuszczu nie podziała inaczej jak rozrzedzeniem zalegającej treści pokarmowej i rozwolnieniem. Następnym razem proszę ograniczyć się do 1 owocu :)

  28. ~Elżbieta mikołowicz pisze:

    ja przygotowuję mus owocowy z avocado. Polecam:
    1-1/2 avocado
    1 kiwi
    0,5 banana
    sok a 1/2 cytryny
    1 łyżka miodu
    Wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę. Pycha.

  29. ~atoja pisze:

    Ja jem avocado lyzeczka, przekrojone na pol, polane odrobina dobrej oliwy i delikatnie posolone. Pycha!

  30. ~kamińska pisze:

    mnie polecono taki przepis: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, rozdrobniony ząbek czosnku, posiekana drobno niewielka cebulka, sól, pieprz – wymieszać. Nalewać łyżeczką do połówki avokado i wyjadać. Uzupełniać w miarę zjadania. Pycha!

  31. ~Monika pisze:

    Ja nie lubiłam awokado, ale się do niego przekonałam :)

  32. ~Antoni K. pisze:

    domowy ser do avocado wg przepisów na stronie http://winoiser.com/ Wszystkie produkty i przepisy krok po kroku dla każdego, polecam

    1. kath pisze:

      Na pewno komuś się przyda :D

  33. ~Zuza pisze:

    Awokado naprawdę dobre na wszystko.
    „Spożywając owoce awokado:
    - obniżamy ciśnienie krwi;
    - walczymy z miażdżycą lub zapobiegamy jej powstaniu;
    - zapobiegamy wahaniom poziomu cukru we krwi;
    - opóźniamy proces starzenia;
    - zapobiegamy powstaniu lub rozwojowi nowotworu;
    - wzmacniamy system odpornościowy naszego organizmu;
    - usprawniamy funkcjonowanie układu nerwowego naszego organizmu;
    - poprawiamy zdolność naszego organizmu do wchłaniania substancji odżywczych;
    - łagodzimy stany zapalne żołądka oraz jelit.” (źródło: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/awokado-pomoc-w-walce-o-szczup%C5%82%C4%85-sylwetk%C4%99) Warto jeść w takiej formie, żeby smakowało :) Dla mnie pasty i sałatki z awokado są całkiem w porządku.

  34. ~Dorota pisze:

    Polecam awokado, to cudowny owoc i często stosuję go w dietach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>