Biała herbata ponad wszystkie inne!

images

Szukających nowych smaków herbat na święta, natknęłam się na doskonałe połączenie białej herbaty z cynamonem i jabłkiem. Jest wyśmienita – polecam!

Ale nie tylko smak mnie uwiódł, lecz również (albo i przede wszystkim) właściwości prozdrowotne, jakie płyną z picia białej herbaty.

Otóż biała herbata, dzięki temu, że jej liście nie podlegają procesowi fermentacji, zawiera największe ilości składników odżywczych, co sprawia, że jest ona jedną z najzdrowszych odmian herbat.

Znalezione obrazy dla zapytania biała herbata w filiżance

Pominięcie procesu fermentacji sprawia, że biała herbata jest najbogatsza w prozdrowotne polifenole. Wpływają one na:

  • zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • poprawę funkcjonowania naczyń krwionośnych
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca (w efekcie)
  • przeciwdziałanie mutacji DNA, czyli ma działanie przeciwnowotworowe
  • zwiększenie enzymów wątrobowych (mniejsze ryzyko raka jelita grubego)
  • działanie przeciwzapalne
  • spowolnienie procesów starzenia się skóry (antyoksydanty chronią przed rozkładem elastynę i kolagen odpowiedzialne za wytrzymałość, elastyczność i sprężystość skóry, neutralizują wolne rodniki)
  • regenerację uszkodzonych komórek ciała
  • łagodzenie symptomów cukrzycy, zwiększanie wydzielanie insuliny.

Regularne picie białej herbaty przyczynia się więc do zmniejszenia ryzyka występowania nowotoworów, mniejszego ryzyka wystąpiena chorób serca, opóźnienia procesów starzenia się skóry i narządów wewnętrznych oraz łagodniejszych symptomów cukrzycy.

My delektujemy się smakiem, a nasz organizm czerpie wiele korzyści z bogactwa antyoksydantów, jakie serwuje nam biała herbata.

9 przemyśleń na temat “Biała herbata ponad wszystkie inne!”

  1. ~Ola pisze:

    Zdecydowanie muszę przerzucić się na picie białej herbaty. Piję zbyt dużo czarnej herbaty i mam wrażenie, że wcale nie wychodzi mi to na dobre. A taka biała herbata z jabłkiem i cynamonem może być naprawdę smakowita :)

    1. kath pisze:

      Czarna herbata niestety nie daje nam nic od siebie :) Zdecydowanie lepiej przerzucić się na białą, zieloną, czerwoną, yerbę itp. ;)

  2. ~Krysia pisze:

    Myślę, że informacje warte uwagi!!!

  3. „Czarna herbata niestety nie daje nam nic od siebie”
    Zgadzam sie !

  4. ~Washington Irving pisze:

    Nie za bardzo to wszystko prawda, w szczególności jeżeli chodzi o te polifenole i ogólnie przeciwutleniacze:

    G. Rusak, et al., „Phenolic content and antioxidative capacity of green and white tea extracts depending on extraction conditions and the solvent used”, Food Chemistry 110 (2008) 852–858;
    P. Carloni, „Antioxidant activity of white, green and black tea obtained from the same tea cultivar”, Food Research International 53 (2013) 900–908

    Szczególnie ten drugi pejper jest fajny do poczytania.
    No, niemniej jednak dobra herbata, to… dobra herbata :)

    1. kath pisze:

      Dziękuję bardzo za przydatne linki – na pewno przeczytam.
      Póki co, domyślam się, że chodzi o to, iż na obecność przeciwutleniaczy były badane ekstrakty herbat, a nie herbaty zaparzone :)

  5. ~aos pisze:

    zalety białej herbaty są naprawdę duże, szczególnie, że smakuje ona dużo lepiej niż zielona! ale fakt, nie próbowałam jej mieszać z dodatkami. Dzięki za podpowiedź :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>