Cała prawda o Nutelli + przepisy na jej zdrowsze alternatywy

pobrane

„Poczuj energii smak, Nutella”

„Jedz co dnia, Nutella”

„Zdrowie Ci da, Nutella”

„Mleko, orzechy ma, Nutella”

„Porcja zdrowia co dnia, Nutella”

Takie słowa słyszymy w znanej reklamie Nutelli :) Ile tak naprawdę zdrowia i energii da Ci Nutella? Ile ma w sobie mleka, ile orzechów i kakao?

Skład: cukier, olej roślinny, orzechy laskowe 13%, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 7,4%, mleko odtłuszczone w proszku 6,6%, serwatka w proszku, lecytyna sojowa, wanilina.

Kolejność składników nie jest przypadkowa, gdyż skład zawsze zaczyna się od składnika, którego jest najwięcej. Hmm… z tego wynika, że zamiast krem orzechowy powinien on nazywać się krem cukrowy lub nawet cukrowo-tłuszczowy, bo orzechów, mleka i kakao jest tu zaledwie kilka procent! 

Energii Nutella Ci doda, bo przecież prawie 60% cukru musi dodać energii! Ale jest to energia na krótko, ponieważ poziom cukru we krwi gwałtownie spadnie i po kilkudziesięciu minutach znowu jesteśmy ospali i głodni. A co ze zdrowiem? Cukier, jak wiecie, to główna przyczyna otyłości, chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób metabolicznych. Ale to nie wszystko…

Olej roślinny występujący w tego typu produktach jest zawsze utwardzony! Co to oznacza? Że wiązania w cząsteczkach tłuszczu zostały rozerwane i wytworzyły się kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans, które mają udowodnione naukowo rakotwórcze działanie, sprzyjają otyłości, rozwojowi miażdżycy oraz podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Nie tego oczekujemy po kremach, które przeznaczone są szczególnie dla dzieci, prawda?

Po raz setny ostrzegam moi drodzy, czytajcie składy wszystkich produktów zanim je kupicie!

Żeby nie było tylko na smutno – bo prawie każdy kocha Nutellę! – proponuję Wam kilka przepisów w zamian, które śmiało możecie użyć na kanapki, do naleśników, czy omletów, zamiast cukrowo-tłuszczowej Nutelli :)

Przepis 1 – najprostszy i najlepszy!

  • 150 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady mlecznej + kakao lub gorzkiej + słodzik

Orzechy dokładnie oczyść i zblenduj dokładnie. Czekoladę wraz z kakao/słodzikiem rozpuść i wymieszaj z orzechami. Przełóż do słoiczka.

Przepis 2

  • 1 miękkie awokado
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2-3 łyżeczki syropu klonowego/z agawy/miodu

Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Przepis 3 

  • 200 g serka twarogowego naturalnego, np. Emilki
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 4 łyżeczki cukru pudru trzcinowego lub stewii/ksylitolu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Przepis 4

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 8 łyżek kakao naturalnego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego/z agawy/płynnego miodu

Fasolę odsącz, dokładnie przepłucz i zblenduj z pozostałymi składnikami. Przełóż do słoiczka.

Przepis 5 (od Gym Hero)

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 3 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego

Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Przełóż do słoiczka.

Przepis 6 (od Gym Hero)

  • 2 szklanki orzechów laskowych
  • 1 niecała szklanka cukru pudru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1/4 szklanki naturalnego kakao
  • 3-4 łyżki oleju orzechowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki zblenduj, przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Smacznego! :D

9 przemyśleń na temat “Cała prawda o Nutelli + przepisy na jej zdrowsze alternatywy”

  1. ~Lidia pisze:

    Przepis nr 3 z serkiem naturalnym jest rewelacyjny i moja córka zajada się ta pysznością :) szybko i zdrowo :) POLECAM

  2. ~Ania G pisze:

    Bardzo ciekawy artykuł. Ja od 2 miesięcy ostro walczę ze swoimi starymi przyzwyczajeniami, wprowadziłam kilka zmian do jadłospisu i zasad. Twoje porady na pewno się przydadzą. Dziękuje.
    Ania

    ——–
    http://london-lavender.com

    1. kath pisze:

      Cieszę się, że pomogłam :)

  3. ~Katsuumi pisze:

    Artykuł dobry. Tylko trzeba pamiętać, że olej palmowy nie tyle jest utwardzany, tylko wlasnie posiada tluszcze nasycone, wiec generalnie występuje jako półstały i nie trzeba go utwardzać przez uwodornienie :) tłuszcze trans więc akurat tutaj w zbyt dużej ilości nie występują, tutaj właśnie chodzi o niekorzystny skład nasyconych kwasów tłuszczowych i ich niekorzystne działanie.

  4. ~Lena pisze:

    Opcja z czerwona fasola jest fantastyczna. Smakuje wybornie! Trzeba sie pilnowac, bo wciaga :)
    (Troche ciezko zmiksowac)

    1. kath pisze:

      To prawda, wciąga :D Co do miksowania, to nie trzeba jej miksować całkowicie na gładką masę – małe kawałki w niczym nie przeszkadzają :)

  5. ~Hersus pisze:

    Zastanawia mnie ten pierwszy przepis. Większość czekolad jeżeli nie wszystkie ma skład bardzo zbliżony do Nutelli czyli też cukier na pierwszym miejscu potem tłuszcze więc wydaje mi się opcja ta jest i tak bardzo kaloryczna. Kaloryczność czekolady mieści się w granicach 500 kcal na 100 g natomiast orzechy laskowe to aż 628 kcal na 100 g.

    1. kath pisze:

      Nie chodzi o kaloryczność, tylko o skład i wartości. Orzechy są bardzo kaloryczne, ale zarazem zdrowe. Lepiej zjeść garść orzechów niż łyżeczkę cukru, która ma kilka razy mniej kalorii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>