Ciasteczka bez cukru, tłuszczu i mąki !

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki otrąb owsianych
1/3 szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek
½ szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
10 łyżeczek mąki kukurydzianej
3 łyżeczki naturalnego słodzika, najlepiej Stevia Base
2-3 łyżki miodu
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku po pieczenia
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1/3 szklanki mleka
3 łyżki jogurtu
1 jajko

Sposób przygotowania:
Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód. Masę wyrabiamy ręcznie.
(Jeśli masa jest za sucha możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka, jeśli za rzadka – dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy obok siebie porcje masy, odpowiednio je formując. Pieczemy około 25-30 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ciasteczka się za mocno nie przypiekają. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>