Co należy trzymać w lodówce?

pobrane

pobraneSą produkty, które stworzone są do przechowywania w temperaturze chłodniczej, a są produkty, które zdecydowanie bardziej tolerują temperaturę pokojową.

Często odruchowo po zrobieniu zakupów, nie zastanawiając się, wrzucamy wszystko jak leci do szafki bądź lodówki, co może skrócić świeżość niektórych produktów. 

Przedstawiam Wam zatem listę najpopularniejszych produktów żywnościowych oraz najlepszy sposób ich przechowywania:

Warzywa i owoce:

W lodówce trzymamy:

  • marchew, pietruszkę, seler – niska temperatura spowalnia ich proces starzenia
  • sałata i seler naciowy – luzem, bez folii, aby był dostęp powietrza, gdyż w przeciwnym razie azotany znajdujące się w tych warzywach przekształcą się w szkodliwe azotyny
  • owoce jagodowe, tj. truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny… są to owoce nietrwałe, które wymagają niższej temperatury
  • wiśnie, winogrona, śliwki, czereśnie - są to owoce z naszej strefy klimatycznej, dlatego po zerwaniu wolą one temperaturę chłodniejszą, niż ta, jaka występuje u nas latem
  • kiwi – jako jedyne z egzotycznych owoców lubią chłodniejszą temperaturę
  • pokrojone warzywa i owoce, aby do ich miąższu nie dostały się drobnoustroje
  • otwarte przetwory warzywne w celu zminimalizowania rozwoju bakterii.

Poza lodówką trzymamy:

  • cebulę i czosnek, gdyż lubią mieć swobodny dostęp do powietrza. Dobrze jest trzymać je w chłodniejszym miejscu, np. w dolnej szafce, ale nie w lodówce
  • pomidory i ogórki – bez folii, na kuchennym blacie w jakiejś ładnej miseczce ;) w lodówce zbyt szybko ulegają psuciu
  • ziemniaki – nie wiem, czy jest osoba, która chowa ziemniaki do lodówki, ale jeśli jest, to taka przestroga: skrobia występująca w ziemniakach pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukry proste przez co są one słodsze i podczas gotowania szybko ciemnieją
  • owoce egzotyczne, tj. ananas, arbuz, mango, banany, awokado, cytrusy. Przechowywane w lodówce szybciej się psują i są mniej smaczne. Wyjątek stanowią kiwi.

Inne produkty:

W lodówce trzymamy:

  • jajka, gdyż niska temperatura zapobiega wyparowywaniu wody, przez co jajka dłużej zachowują trwałość, smak i walory odżywcze
  • surowe grzyby, aby nie spleśniały
  • olej lniany – tylko lniany, inne oleje trzymamy poza lodówką, w ciemnym, chłodnym miejscu
  • otwarte konserwy, aby nie dostały się do nich bakterie

Poza lodówką trzymamy:

  • pieczywo, które w chłodzie szybciej czerstwieje. Najlepiej przechowywać je w drewnianych chlebakach
  • miód w zbyt niskiej temperaturze krystalizuje się
  • kawa – wilgotnieje w niskiej temperaturze
  • oleje – poza lnianym, gdyż kwasy tłuszczowe szybko się utleniają. Oleje powinny być w ciemnym miejscu
  • konserwy, ale tylko do momentu otwarcia. Później przechowujemy w lodówce
  • ocet nie wymaga niskiej temperatury, ale nie lubi światła, dlatego najlepiej przechowywać go w szafce.

Jeśli masz duże problemy z zapamiętaniem, które produkty włożyć do lodówki – zrób ładną listę i powieś na lodówce lub wydrukuj obrazek znajdujący się poniżej :)

61 przemyśleń na temat “Co należy trzymać w lodówce?”

  1. ~Kaczypaczy pisze:

    Z kawą się nie zgodzę. Kawę mieloną najlepiej trzymać w lodówce szczelnie zamknięta (klipsem albo w woreczku strunowyn) a aromat utrzymuje się dużo dłużej. A o kiwi w lodówce to nie pomyślałam nigdy, więc teraz wykorzystam wiedzę :)

    1. kath pisze:

      Z różnych źródeł wiem, że nie ma potrzeby trzymać kawy w lodówce, ale pewnie różne są opinie :) Kiwi też nigdy nie trzymałam w lodowce, dopóki się nie dowiedziałam, że mu tam lepiej :)

      1. ~ania pisze:

        Fajne porady, a ja polecam wyrób domowych serków, pyszne i zdrowe http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

        1. ~dariusz pisze:

          „w ladnej miseczce”.w ladnej pipeczce moge swoj sprzet potrzymac a w lodowce trzymam glownie pieniadze.hehe…

      2. ~deserek pisze:

        Kawę trzyma się w opakowaniu. Wraz z jej ubywaniem zgniatam opakowanie i nie ma dostępu do powietrza /w pudełku zawsze będzie powietrze/. Najlepiej kupić kawę pełnoziarnistą i mielić przed zaparzeniem. Zapraszam na pyszne ciasta do kawy http://www.przepis-kulinrny.pl/ciasta-2-11.html

      3. ~Blanda pisze:

        Nie wiem co to sa za zrodla???
        Jezeli, ktos lubi mniej aromatyczna kawa to nie ma przymusu trzymac jej w lodowce. Jednak, wierzac babciom wlaszkom i mamom wlaszkom i tatom wlochom i tak dalej i tak dalej nie mowie o tylko o mojej rodzinie ale o wieeelu rodzinach w Itlii, kawe – szczelnie zamknieta w czyms co nie przepuszcza powietrza trzymamy w lodowce. Temperatura zachowuje jej aromat lepiej. Ale jesli wlazysz ja do lodowki w torebce to faktycznie lepiej nie wkladaj wcale.

        1. kath pisze:

          Źródła to materiały z ćwiczeń „Chłodnictwo i przechowalnictwo żywności” oraz doświadczenie :)
          Ktoś lubi mniej aromatyczną kawę? Wydawało mi się, że aromat to podstawa…

      4. ~mkr pisze:

        Bardzo fajny tekst, z rad skorzystam, pozdrawiam

        http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/

      5. ~ert pisze:

        jak ktoś korzysta ze skórek cytryny, to i tak musi ją wcześniej zamrozić.
        http://zdrowie.lnfo.pl

        1. kath pisze:

          To już co innego :)

  2. ~Piotr pisze:

    Jaja to bardzo specyficzny produkt. Temp. przechowywania to 5-13C Lepiej jest tej górnej granicy, ale kto ma tak ciepło w lodówce?

    1. kath pisze:

      Spotkałam się z różnymi informacjami na temat przechowywania jaj, ale wybrałam tą najbardziej, wg mnie, wiarygodną – informacje z ćwiczeń „Chłodnictwo i przechowalnictwo”, na które miałam zaszczyt uczęszczać :)

  3. ~kornelia pisze:

    Bardzo pomocny artrykuł

    1. podzielam opinię. Zapraszam po kulinarne inspiracje na http://kopalniasmaku.pl

  4. ~Artur pisze:

    Cytryna poza lodówką?? Ukrojona nie wytrzyma dwóch dni! Co to za bzdury?

    1. kath pisze:

      Proszę czytać ze zrozumieniem: „pokrojone warzywa i owoce, aby do ich miąższu nie dostały się drobnoustroje” :)

    2. ~Kaczyńska pisze:

      Dokładnie, a w programie Galileo udowodnili, że ogórek poza lodówką szybciej traci wodę(składa się chyba w 80% z wody).

  5. ~Ana pisze:

    No a tytułowa cytryna?

    1. kath pisze:

      Jest to owoc egzotyczny, więc cała poza lodówką, przekrojona – w lodówce.

  6. ~Makan pisze:

    Czytam i nie wierze, jak mogliście zapomnieć: PIWO należy trzymać w lodówce :)
    Przez cały roku, chłód znacząco podnosi walory smakowe, zwłaszcza latem :)

    1. kath pisze:

      Zapomniałam o tak ważnym produkcie :)

  7. ~W. pisze:

    Zrób coś aby wykorzystać z sensem 4/5 wolnej powierzchni ekranu podczas, gdy treść artykułu ściśnięta jest na pasku 1/5 szerokości ekranu. Przecież to absurd, który mnie wprost zniechęca do czytania!

    1. kath pisze:

      To nie jest zależne ode mnie – to jest odgórnie ustawione. Można jedynie u siebie indywidualnie zmienić ustawienie – ja mam na całym ekranie.

  8. ~JegoMość pisze:

    Miod nawet zamrożony nie ulega krystalizacji i co ciekawe nie traci walorów zdrowotnych. Schlodzony tez. Pozostawiony w cieple na dluzszy czas ulegnie krystalizacji.

    1. kath pisze:

      Właściwości nie traci, ale jest bardzo twardy, co utrudnia jego rozsmarowanie.

    2. ~zaleska pisze:

      Witam.
      krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, przebiega różnie w zależności od gatunku. miody płynne lub półpłynne są albo fałszowane, albo wirowane. to drugie nie zmienia własciwości. nigdy nie trzymałam miodu w lodówce.

      Kawa zawiera do 17% tłuszczu. czasami się zdarza, że mam dużą nadwyżkę kawy i wtedy trzymam w zamrażalniku. nie ma problemu ze zmieleniem, a aromat i własciwości są takie jak świeżej.

      Pozdrawiam

      1. ~Ech... pisze:

        Zaleska, na litość Boską: NIE „WITAJ” przychodząc do kogoś w gości! Tylko gospodarz ma prawo „witać” – w tym przypadku bloger.
        Dopiero w odpowiedzi Zaleskiej ma prawo paść np. „Witam w moich skromnych prograch”.

  9. ~henia pisze:

    Bardzo ciekawy artykuł! Zobacz też moje dobre rady http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/p/dobre-rady.html

  10. ~Blablabla pisze:

    Otóż dlatego trzymam cytrynę w lodówce, że wytrzymuje jakieś dwa tygodnie nie psując się, a ja używam jej rzadko. Poza lodówką po trzech dniach przekrojona cytryna zaczęła fermentować, a potem pleśnieć. Nikt więc mi ciemnoty nie wciśnie, że cytryna w lodówce szybciej się psuje. Podobnie jest z bananami, robiłam eksperyment, który potwierdził, że banany w lodówce nie psują się nawet do 2 tyg.

    1. kath pisze:

      Banany w temperaturze pokojowej również długo wytrzymują, ale należy owinąć jego „ogonek” folią aluminiową :) Wówczas zatrzymamy proces dojrzewania.

  11. ~Marzena pisze:

    Na opisie gruszki do lodówki, na obrazku gruszki na stole. Proszę o ustalenie jednej wersji:)

    1. kath pisze:

      Oczywiście gruszki poza lodówką :) Podobnie jak jabłka.

  12. ~Piotr pisze:

    Co za bzdura. Wszystkie owoce, także egzotyczne oraz warzywa (oprócz oczywiście ziemniaków) trzymam od zawsze w lodówce i nigdy nie miałem problemów. Wręcz przeciwnie. A już pogląd o pomidorach i ogórkach to jakaś kompletna kpina.

    1. kath pisze:

      Nie chodzi tu o problemy, a o jakość produktów :) Pogląd o pomidorach i ogórkach? To znaczy?

  13. ~Tomas pisze:

    Każdy produkt pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego trzymany w niższej temperaturze zachowa świeżość dłużej. To są podstawy kriogeniki.

    1. kath pisze:

      Ale nie każdy produkt preferuje taką temperaturę. Może zachowa świeżość (wizualnie) na dłużej, ale jego właściwości ulegną pogorszeniu.

  14. ~Jajcasz pisze:

    JAJA NALEŻY TRZYMAĆ W MAJTKACH BO TAM ICH MIEJSCE

  15. ~Arek pisze:

    Wszystko niby w porządku, tylko dlaczego kiedyś jajka tzw. chłodnicze były uważane za towar poza wyborem i każdy pytał się o świeże. A teraz nawet cytrusy nie smakują jak kiedyś i szybko się psują bo są trzymane w marketach (super, hiper itd.) w temp. prawie mrozu. Nawet czekolada teraz prawie każda to wyrób czekoladopodobny, a tak się z tego śmialiśmy w pewnym okresie plując na władzę. No ale wcześniej była komuna i teraz o tym należy tylko mówić źle, dla poprawności politycznej i pozwalać na wszystko nienasyconym sprzedawcom-manipulantom z zachodu.

  16. ~Czesiek pisze:

    Cytrynę trzyma się w zamrażalniku – jak całkowicie skamienieje to trzemy na tarce razem ze skórką. Używamy do wszystkiego. Samo zdrowie!!! Smacznego!!!

    1. kath pisze:

      Dobry pomysł :)

  17. ~olo pisze:

    Wszystkie cytrusy lepiej do lodówki

  18. ~basia pisze:

    ale sobie popisaliscie ,kazdy co innego zgłupieć mozna własciwie to wiem gdzie chowac jaja ale ich nie mam

  19. ~basia pisze:

    ale sobie popisaliscie ,kazdy coinnego sgłupiecmożna wiem tylko gdzie chowacjaja ale ich nie mam

  20. ~córka pszczelarza pisze:

    KAŻDY miod prawdziwy ulega krystalizacji.Jeżeli tak sie nie dzieje, to nie jest miód pszczeli, tylko twór ludzki …

    1. ~Teodor pisze:

      miód ulega krystalizacji jak pszczoły są dokarmiane cukrem!

      1. kath pisze:

        Każdy miód ulega krystalizacji. Na karmieniu pszczół się nie znam, ale wychodziłoby na to, że wszystkie dokarmiane są cukrem.

  21. ~Walter pisze:

    Do oleju w butelce wrzucic kostki cukru i to poodobno przedluza okres waznosci oleju…..

    1. kath pisze:

      „Podobno” – nigdy nie piszę o czymś, co jest podobno :)

  22. ~Krzysiek pisze:

    Fajny artykuł, ale z kawą się nie zgodzę.
    BLOG.HYGIA.PL

  23. ~ShuShu pisze:

    nie rozumiem tego calego zamieszania. to czy cos sie wklada do lodowki czy nie jest w duzej mierze zalezne od tego w jakiej strefie klimatycznej mieszkamy a takze jak cieplo mamy w domu. ja wiekszosc produktow musze trzymac w lodowce (oprocz ziemniakow, awokado i bananow)w przeciwnym raxie wszystko sie psuje po kilku dniach z powodu zbyt wysokiej temperatury jala panuje w mojej strefie klimatycznej. i nawet cytrusy, mimo ze tutejsze, przechowywane w lodowce sa swiezsze i dluzej zachoduja swoje wlasciwosci.

    1. kath pisze:

      Jesteśmy w Polsce, więc mowa tu o klimacie umiarkowanym :)

  24. ~kasia pisze:

    Dziękuję za porady :)

  25. ~gg pisze:

    konserwy soki po otwarciu natychmiast chowamy do lodowki

    lodowka tylko spowalnia rozwoj mikroorganizmow ktore mnoza sue na jalowym produkcie w postepie geometrycznym

    cytryn nie je sie ze skorka

  26. ~Alicja pisze:

    Bardzo przydatne informacje, niektórzy to nawet mrożą pieczywo, ale nie polecam. Zapraszam na stronkę schudnacskutecznie.pl

    1. kath pisze:

      Mrozić pieczywo można jak najbardziej! Ale później należy odmrozić je w temperaturze pokojowej, nie w mikrofali, ani piekarniku.

  27. krejzolowsky pisze:

    Bardzo przydatne informacje :D Następnym razem będę się zastanawiał co dać do lodówki :D Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://jedzenie-mistrza.blog.pl (^.^)/

  28. ~Twój Raj pisze:

    Dobre rady, wyglądają dosyć logicznie ale … cebulę i czosnek przestanę trzymać w lodówce !!!

  29. ~werth pisze:

    polowa to sa jakies bzdury tutaj wypisane, na innych stronach podaja inaczej.
    kiwi do lodowki? po co? jak po kupnie w sklpie i tak trzeba trzymac je kilka dni w temp pokojowej zeby zmiekkły i wtedy mozna je jesc

  30. ~KARKA pisze:

    mam pytanie: a co z pieczarkami?? do lodówki czy nie?

    1. kath pisze:

      Szczerze mówiąc nie wiem, ale jestem za lodówką ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>