Dlaczego warto jeść jarmuż i jak się do tego zabrać :)

Jarmuz (3)

Wciąż zbyt mało popularny i niedoceniany jarmuż ma tak ogromną listę zalet, że naprawdę warto się do niego przekonać.

Wiele osób zniechęca się do niego ze względu na smak i trudności w przygotowaniu, dlatego chcę Wam pokazać, jak łatwo przygotować jarmuż i w jakiej postaci go zjeść, aby nie tylko dostarczał mnóstwa składników odżywczych, ale i smakował :)

Główne walory odżywcze jarmużu:

  • jest bogaty w witaminę K – jedna porcja, czyli garść jarmużu, w 100% zaspokaja zapotrzebowanie na wit. K, która zwiększa krzepliwość krwi oraz znacznie podwyższa odporność organizmu
  • jest bogaty w witaminę A – a  konkretnie w prowitaminę A, czyli B-karoten, który jest silnym antyoksydantem. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się całego organizmu, zapobiegają nowotworom oraz podnoszą odporność

Pamiętajcie, że do przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) konieczne jest łączenie produktów bogatych w te witaminy z produktami zawierającymi tłuszcz, np. jarmuż warto łączyć z awokado, m.in. w postaci koktajlu.

  • jest bogaty w witaminę C – jedna porcja dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania, a jak wiemy wit. C to również silny antyoksydant –> odporność, właściwości przeciwnowotworowe, opóźnianie starzenia się organizmu
  • jest bogaty w wiele składników mineralnych – wapń niezbędny do tworzenia i wzmacnianai kości, stawów i zębów, potas regulujący ciśnienie krwi, miedź zwiększającą odporność organizmu i wzmacniającą włosy i paznokcie, mangan wzmacniający kości i układ nerwowy oraz żelazo zapobiegające anemii i wzmacniające układ nerwowy
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe nie tylko dzięki zawartości witamin, ale również poprzez bogactwo glukozynolanów, które mają działanie również przeciwzapalne
  • jest bogaty w błonnik, a jednocześnie niskokaloryczny, dlatego wspomaga procesy odchudzania i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Błonnik dodatkowo obniża poziom cukru we krwi, wspomaga procesy trawienne oraz daje uczucie sytości na dłużej.

Co ma w sobie dobrego jarmuż już wiemy, ale co z nim zrobić, aby dostarczał tych wszystkich wartości, a jednocześnie dobrze smakował i się przyswajał?

Jarmuż można przygotowywać na wiele sposobów – można go jeść na surowo, można go piec, gotować i smażyć (chociaż ta ostatnia forma jest najmniej zalecana). Po krótkiej obróbce termicznej staje się łatwiej przyswajalny, a jednocześnie nie traci zbyt dużo wartości odżywczych.

17204175_1317809598304753_1001814828_n (1)

Jakie mam sposoby na jarmuż? Uwielbiam koktajle, dlatego głównie stosuję go jako składnik zielonego smoothie :) Aby zniwelować smak jarmużu warto dodać banana i sok z limonki, cytryny lub pomarańczy. Mój ulubiony koktajl:

  • 2 garści jarmużu (najlepiej zblanszowanego) – bez twardej łodygi,
    do jedzenia nadają sie tylko liście
  • 1 banan
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 1 awokado
  • 2 kiwi

Wszystko blenduję z dodatkiem wody mineralnej niegazowanej (ilość
w zależności od tego, czy lubimy koktajl bardziej gęsty, czy rzadki).
Bomba witaminowa gotowa :)

Gdy mam jamuż z nieco starszymi liśćmi (ale wciąż zielonymi – pamiętajcie,
że liście nie mogą mieć żółtych, czy brązowych plamek), to dodaje go do zupy :)

Z jarmużu robić można także chipsy :) – co prawda jest to najmniej godna polecenia obróbka termiczna, ale smażony np. na oleju kokosowym może stanowić ciekawią alternatywnę niezdrowej przekąski :)

 

A Wy macie jakieś ciekawe sposoby na włączenie jarmużu do diety?

19 przemyśleń na temat “Dlaczego warto jeść jarmuż i jak się do tego zabrać :)”

  1. Ja też uwielbiam jarmuż w smoothie :) Ja robię często z 2 banany, 2 garści jarmużu (listków), 1 łyżka soku z limonki i 2-3 łyżki jogurtu naturalnego :) Ale Twój przepis też wypróbuję.

  2. ~Rondel pisze:

    super wpis
    zapraszamy na pyszne dania z jarmużem w roli głównej
    http://ronddel.blogspot.com/?q=jarmu%C5%BC+przepisy

    1. ~Obżarciuch pisze:

      super poczytać
      zapraszam na domowe przepisy
      http://oobzarciuch.blogspot.com/

      pozdrawiam!

  3. ~Ivona pisze:

    Ja dodaje poszatkowany jarmuz do wloskiej zupy minestrone (rosol + fasola, pomidory, salami, makaron).

  4. ~mkr pisze:

    Uwielbiam jarmuż!
    Dodaję go często do koktajli
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/blog-page.html

    pozdrawiam

  5. ~tss pisze:

    Dla porównania: Żółtka – http://www.stachurska.eu/?p=1659 .

  6. ~Anna pisze:

    Bardzo zdrowe również domowe, swojskie wyroby, polecam sprawdzone przepisy http://blog.winoiser.com

  7. ~kasia pisze:

    Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie.Mało warzyw, owoców, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

  8. ~Jola pisze:

    Kiedyś nie byłam przekonana, co do jarmużu, a teraz piję z nim koktajle :)

  9. Reallu good, thanks !!!

  10. ~Zuzanna pisze:

    Dla mnie jarmuż sprawdza się nie tylko w koktajlach, ale także w daniach obiadowych, najchętniej w opcji duszonej, z orzechami i żurawiną :) świetny dodatek do mięs.
    świetny artykuł, nie wiedziałam, że ma dobry wpływ na siatkówkę oka :)

  11. ~dorothamux pisze:

    Love toppills.eu website !

  12. lubię jarmuż wyłącznie w shake’ach. Choć wiem, że ma sporo zalet, to trudno mi przeżyć jego smak na surowo, np. w sałatce. Wciąż się do niego przekonuję…

  13. Też piję z nim koktajle :)

  14. grzegorczyk.zaklady pisze:

    Witam!

    Jestem studentem Uniwersytetu Warszawskiego i obecnie piszę prace magisterską, serdecznie proszę o wypełnienie 3 minutowej ankiety, która jest całkowicie anonimowa https://ankieteo.pl/survey/projektspecjalny2017?sur-frce-supp=1&ref_by_uid=134697 , dziękuje bardzo za pomoc , ankieta jest na temat sportu i zdrowia ,więc każda da rade ją rozwiązać

  15. Jarmuż jest bardzo zdrowy i jest to jedna z najstarszych odmian kapusty znanej ludzkości :) Sam robię go na wiele sposobów i każdy w domu lubi i dania z kapustą szybko znikają. W połączeniu z dobrymi odżywkami i suplementami daje kopa:) W diecie jarmuż powinien być na wysokim miejscu.

Odpowiedz na „~kasiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>