Domowe pralinki z orzechami laskowymi i jagodami goji

12338458_823139717796730_1043978992_n

Po świętach macie zapewne dosyć słodkości, ale ja nie mogłam się powstrzymać od zrobienia ich, spróbowania i podzielenia się z Wami przepisu ;)

Składniki:

  • ok. 6 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka naturalnego kakao w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów laskowych
  • 1 łyżka jagód goji

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie – ja zanim dodałam jagody goji lekko zblendowałam, ale nie ma takiej potrzeby. Nakładamy do foremki i wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Po wyjęciu chwilę czekamy, aż delikatnie ochłoną i… smacznego!

Z tych proporcji wyszło mi tyle czekoladek, co na zdjęciu, czyli ok. 20-25 sztuk.

Takie pralinki są świetną alternatywą kupnych bombonierek. Można zapakować je w ładny papier i podarować jako skromny upominek, czy wziąć ze sobą w gości :) W przeciwieństwie do pralinek sklepowych nie zawierają one utwardzanych tłuszczów (tłuszcze trans zwiększają ryzyko nowotworów), są bogate w mnóstwo witamin i składników odżywczych, a także są źródłem zdrowych tłuszczów roślinnych.

O właściwościach oleju kokosowego możesz przeczytać tutaj, o kakao tutaj, a o jagodach goji tutaj. Zapraszam do komentowania!

Jedno przemyślenie na temat “Domowe pralinki z orzechami laskowymi i jagodami goji”

  1. Dobrze opisane wykonanie, dziękuje !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>