Lody bananowe

SavedPicture(66)

Nie wiem jak Wam, ale mi w taką pogodę – u mnie jest upalnie i parno – nie chce się zbytnio jeść… Wymyślam dania na zimno, jakieś sałatki z makaronem i kurczakiem, naleśniki z twarogiem na zimno… Ale co wymyślić rano? Jak zwykle miałam ochotę na owsiankę, ale musiałam ją czymś „ochłodzić” :) Więc… pomyślałam o lodach. Niestety te kupne przesycone są cukrem, często nawet syropem glukozowo-fruktozowym, śmietaną i olejem utwardzonym, nie mówiąc już o barwnikach, konserwantach, stabilizatorach itp.

Ale ochota na lody wciąż była, więc wykorzystałam „przepis” znajomej, który mam od dłuższego czasu, ale nie miałam okazji spróbować zrobić.

Na lody bananowe potrzebujemy jedynie BANANÓW! Oczywiście można wzbogacić smak np. odżywką waniliową, orzechami, rodzynkami itp. Ja na pierwszy raz zrobiłam z samych bananów.

Wykonanie:

Banany obieramy i kroimy w plasterki.
Wrzucamy do woreczka śniadaniowego i do zamrażalki na ok. 3 godziny.
Wyjmujemy i blendujemy na gładką masę.
Lody są gotowe do spożycia – wychodzi puszysty mus bananowy, jednak ja włożyłam jeszcze na trochę do zamrażalki (20 min.) i wyszły wtedy bardziej zbite. Pozostałą część włożyłam na noc – rano były bardzo twarde, ale po odczekaniu kilku minut były równie pyszne. Wniosek taki, że po zblendowaniu wystarczy włożyć je na kilka minut – najlepszy efekt :)

SavedPicture(62) SavedPicture(63) SavedPicture(64) SavedPicture(65) SavedPicture(66)

Smacznego ochłodzenia ! :)

 

16 przemyśleń na temat “Lody bananowe”

  1. ~Na zdrowie pisze:

    Świetny pomysł!
    Właśnie ze względu na te wszystkie wspaniałe dodatki nie zawsze mam ochotę na lody.
    A tu proszę, można ochłodzić się w zdrowy sposób.
    A do tego jeszcze własnoręcznie zrobione.

    1. kath pisze:

      I można je fajnie wzbogacić bakaliami :) Na dodatek wychodzi o wiele taniej niż te sklepowe :)

  2. ~Na zdrowie pisze:

    Zainspirowany Twoim wpisem, zrobiłem sobie lody bananowe. :)
    Dodałem trochę cynamonu. Następnym razem dodam (na próbę) trochę soku z cytryny, może pomarańczy.
    Zobaczę jak się skomponują smaki.

    1. kath pisze:

      O super! I jak smakowały? Dziś albo jutro będę robiła sorbety owocowe na patyku, więc również zapraszam po inspirację

  3. Czytam o tych smakowitościach i burczy mi w brzuchu. Muszę wypróbować koniecznie te lody bananowe, ale najpierw może macie jakieś pomysły na lody truskawkowe?

    1. kath pisze:

      Truskawkowe mozna zrobić w postaci sorbetu – zmiksować truskawki, dolać np. napar z mięty, wlać do pojemniczka na lody, włożyć patyczki i do zamrażalki. Jutro zrobię i podam dokładny przepis

  4. ~Na zdrowie pisze:

    Kolejne podejście z sokiem z cytryny i listkami mięty. Wszystko zblendowane, podmrożone.
    Będą i inne kombinacje.

    1. kath pisze:

      Ja dopiero dziś wieczorem, albo nawet jutro, będę kombinować z sorbentami

  5. karcia91 pisze:

    Uwielbiam banany, myślę że wypróbuję je! To są całkiem zdrowe i naturalne lody!

    1. kath pisze:

      Naturalnie, że naturalne ;)

  6. ~migotka21 pisze:

    O! A ten przepis to mi sfrunął z nieba! Właśnie po południu przywlokłam do domu foremki na lody (takie małe do zamrażalnika) i szukałam prostego przepisu na rozruch. Dziękuję!

    1. kath pisze:

      Smacznego i zapraszam po inne przepisy :)

  7. ~Paja315 pisze:

    Czy można pominąc ten etap cześniejszego mrożenia w plasterkach i po prostu od razu zblendować i włożyć do zamrożenia?

    1. kath pisze:

      Szczerze mówiąc nie wiem, bo nie próbowałam omijać. Ale wydaje mi się, że warto spróbować ;)

  8. ~Dorota pisze:

    Na bazie tego przepisu zrobiłam lody w dwóch smakach: bananowo-rodzynkowo-jagodowe i bananowo-czekoladowe. Ale robiłam z bananów niezmrożonych. Świetna baza do wszelkich lodów, nie trzeba śmietany, mleka, ani jajek. Moja siostra myślała, że je lody Grycana.

    1. kath pisze:

      Dobrze wiedzieć, że nie trzeba wcześniej zamrażać. To znacznie przyspiesza cały proces.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>