Owsianka daktylowa z jagodami goji

Owsianka — kopia

Szybka, pożywna, zdrowa i smaczna kolacja? To tylko owsianka <3

Składniki na 1 porcję:

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich (1/2 szklanki)
  • 5 suszonych daktyli
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zostawić na chwilę pod przykryciem, aż napęcznieją. W tym czasie przygotować resztę składników, pokroić daktyle. Nadmiar wody z płatków odlać, a pozostałe płatki wymieszać z pozostałymi składnikami.

Smacznego!

Owsianka

Owsiankę można modyfikować na setki sposobów – można dodawać orzechy, świeże owoce, rodzynki, suszone figi, śliwki, słodzić syropem klonowym lub stewią. 

Taka kolacja dostarczy nam mnóstwo zdrowego błonnika, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz węglowodany, które mają zbawienną moc, a mianowicie powodują wydzielanie serotoniny, która wieczorem ma działanie uspokajające – ułatwia zasypianie i gwarantuje spokojny sen, a rano wstajemy wypoczęci i gotowi do działania.

6 przemyśleń na temat “Owsianka daktylowa z jagodami goji”

  1. ~Wojcio pisze:

    Pytanko, na ile godzin przed snem można taką owsianeczkę zjeść.
    Ja podobną (wzbogaconą o cynamon, pieprz cayene, pestki i jakieś otręby) spożywam na śniadanie.
    Oczywiście wcześniej 0,5l litra wody z cytryną

    1. kath pisze:

      Kolacja powinna być 2-3 godziny przed snem :)

  2. Daktyle świetnie zastępują słodycze, szkoda, że są tak mało popularne a i nie wszędzie można dostać daktyle dobrej jakości.

    1. kath pisze:

      Dokładnie tak, należy wybierać te bez dodatku cukru i siarki :)

  3. ~Ola pisze:

    Czemu gorącą a nie wrzącą wodą. Czy gotując płatki coś tracę?

    Blog wspaniały. Bardzo mi pomógł. 12 kg na minusie bez głodzenia. Teraz najtrudniejsze. Stabilizacja :). Dzięki za to, co dotychczas i proszę o jeszcze.
    Może kilka wskazowek jak utrzymać pożądany stan? Takich fajnych rad, jak wszystkie wpisy w tym blogu, niby oczywistych ale tak podanych, że trafiają.

    1. kath pisze:

      Wrzątek dezaktywuje enzym fitazę, która ma za działanie zdezaktywować fityniany (zwiazki, które uniemożliwiają wchłaniania żelaza i innych sładników mineralnych).
      Fityniany są obecne w większości zbóż, ale w owsie jest ich najwięcej.

      Ogromnie się cieszę, że pomogłam! Zapraszam częściej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>