Trufle kakaowe – bez dodatku cukru i słodzików!

SavedPicture(19)

W 100% naturalne, bez zbędnych dodatków, konserwantów, tłuszczów trans i cukrów rafinowanych – kakaowe trufle z daktylową słodyczą. 

SavedPicture(19)

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 20 g (2 łyżki) naturalnego kakao
  • 50 g zmielonych migdałów i/lub orzechów
  • ewentualnie mleczko kokosowe

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę. Następnie wodę odlać, a daktyle zblendować na w miarę gładką masę (ewentualne „kawałki” nie popsują smaku). Do masy dodać kakao, zmielone migdały/orzechy i wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha (choć nie powinna), można dodać mleczko kokosowe. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe wkładamy do lodówki lub zamrażarki na min. 15 minut, aby lekko stwardniały.

Wyśmienite do kawy na II śniadanie :) 

Słodka egoistka Dagmary Skalskiej (Śląsk)

przepis wzięty z programu „Ugotowani”

2 przemyślenia na temat “Trufle kakaowe – bez dodatku cukru i słodzików!”

  1. ~Manietta pisze:

    Chciałabym się dowiedzieć, czy można dodać odrobinę alkoholu? Może likier wiśniowy?
    Ile kuleczek (wielkości kulek Rafaello) wyjdzie z tego przepisu?

    1. kath pisze:

      Można dodać, ale wtedy trzeba dać więcej suchej masy, czyli zmielonych migdałów/orzechów, żeby się zlepiły.
      Ok. 10 sztuk wychodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>